Mittaa ottamassa vuodesta 1964 


Mittauksiin ja etävalvontaan erikoistuneen Labkotec Oy:n tarina osoittaa sen, että kestävät arvot tuovat kestäviä tuloksia. Puhtaamman ympäristön puolesta vuosikymmeniä työskennellyt suomalaisyritys on kasvanut kansainväliseksi toimijaksi, johon luottavat niin teollisuus kuin julkinen sektori. 

Vuoden 1964 Suomessa luonnonsuojelu oli alkutekijöissään, sillä lainsäädäntöä oli niukasti ja ympäristötietoisuus oli vähäistä. Kaikeksi onneksi muutamat edelläkävijät osasivat katsoa kauemmas. Eräs heistä oli Oy Labko Ab:n perustaja, sarjayrittäjä ja talousneuvos Aate A. Virtanen, jonka lukuisat keksinnöt ovat näyttäneet suuntaa nykyajan ympäristönsuojelutekniikalle.  

– Vastuullisuus on ollut toimintamme ytimessä alusta alkaen, olipa kysymys tiedolla johtamisesta, ympäristövahinkojen ehkäisemisestä tai turvallisuuden ja tehokkuuden parantamisesta, kertoo Labkotec Oy:n Senior Advisor Kari Kananen

Labkotecin Senior Advisor Kari Kananen (vas.) ja toimitusjohtaja Janne Uusinoka esittelemässä Labkotecin jääntunnistusjärjestelmää

Lohen kasvatuksesta globaaleille teknologiamarkkinoille 

Labkon ensimmäisiä liiketoimintoja olivat esimerkiksi lohiveneiden valmistus ja lohen kasvatus. Kuitenkin Virtasen ajatukset suuntautuivat teknologiaan. Tästä kertoo myös yhtiön nimivalinta – ”Labko” tulee sanoista ”Laboratorio Kojeet”.  

Labkon läpimurto oli viljankosteusmittarista kehitetty pinnanmittauslaite, josta alkoi yhtiön matka ympäristösuojelulaitteiden ja -järjestelmien kehittäjänä ja valmistajana. Seuraavaksi valikoimaan tulivat lujitemuoviset säiliöt ja erottimet. Labkolle kertyi yli 20 patenttia ja mallisuojaa ympäristönsuojelua edistävistä tuotteista ja tuoteideoista niin Suomessa kuin ulkomailla.  

– Öljyisten sadevesien erottaminen oli aikansa merkittävä ympäristöteko. 70-luvun alussa lanseeratut öljynerotinhälyttimet ovat yhä merkittävä tuoteryhmämme, Kananen toteaa. 

Tuotekehityksen seuraava merkkipaalu oli 90-luvun alussa kehitetty lentokoneiden siipien jääntunnistusteknologia, jonka merkeissä Labkotec teki projekteja niin Finnairin kuin McDonnell Douglasin kanssa. Muutaman vuoden kuluttua teknologia siirtyi Boeingin siipien suojiin. Kuitenkin uusi markkina löytyi nopeasti. Tanskassa ja Saksassa alettiin rakentaa ensimmäisiä tuulivoimaloita, joiden jäätymisestä seuraavat turvallisuusriskit kävivät nopeasti selviksi. 

– Uudistimme jäänmittausteknologian lentokoneiden siiviltä tuulivoimalojen lapoihin soveltuvaksi. Teknologia tekee tuulivoiman tuotannosta tehokkaampaa ja alueella liikkumisesta turvallista. Asiakkaitamme ovat Euroopan suurimmat tuulivoimaloiden valmistajat, Kananen sanoo. 

Kolmantena merkittävä tuotekehitysaskeleena Kananen mainitsee vuonna 1998 lanseeratun LabkoNet-etävalvontajärjestelmän. Pilvipalvelun avulla käyttäjä näkee nopeasti ja vaivattomasti kohteen nykyisen tilan, kuten säiliöiden täyttöasteet, hälytykset ja mittausarvot graafisena kuvaajana halutulta aikaväliltä.  

– LabkoNet jalostaa mittaustiedon asiakkaidemme käyttöön. Järjestelmän avulla varmistetaan ja kehitetään ympäristöturvallisuutta sekä valvotaan ja optimoidaan prosesseja ja toimintoja esimerkiksi teollisuuden ja logistiikan aloilla, Kananen kuvailee. 

Tätä nykyä Labkotecin valikoima kattaa 13 tuoteryhmää. Yhtiön mittaus- ja valvontaratkaisut palvelevat niin teollisuutta, tuulivoimaloita, vesihuoltoa, huoltoasemia, raaka-ainevarastoja, pumppaamoja, lentokenttiä kuin sääasemia ympäri maailmaa. Tuotteita yhdistävät Avainlippu-merkintä sekä laatu- ja ympäristöjärjestelmien ISO-sertifioinnit. Räjähdysvaarallisiin tiloihin tarkoitetut tuotteet täyttävät ATEX-, IECEx- ja UKEX-järjestelmien vaatimukset. 

– Valmistamme kestäviä, pitkäikäisiä tuotteita ja huolehdimme siitä, että koko tuotantoketju on vastuullinen, Kananen korostaa. 

Teknologioiden ohella on muuttunut myös yhtiön nimi. Vuonna 2003 Labkosta tuli osa kansainvälistä Wavin-konsernia, jolloin sen nimeksi tuli Wavin-Labko. Vuonna 2007, mittalaiteliiketoiminnan siirryttyä Indutrade-konsernin omistukseen, nimeksi tuli Labkotec. 

Laadukkaista tuotteista asiakaslähtöisiin palveluihin  

Labkotecilla tiedetään, että asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen on yhtä tärkeää kuin tuotteiden laatu. Asiakaslähtöisyys yhdistettynä teknologiaosaamiseen onkin vahvistanut Labkotecin asemaa luotettavana kumppanina yli maanrajojen. 

– Päämarkkinamme on Eurooppa. Odotamme markkinan laajentuvan ymmärryksen kasvaessa ja regulaation lisääntyessä. Jo nyt myymme aina Australiaan saakka, kertoo Labkotec Oy:n toimitusjohtaja Janne Uusinoka

Luotettavan teknologian ohella asiakashyöty syntyy palveluista, jotka kattavat mittalaitteiden valinnan, asennuksen, kalibroinnin, koulutuksen, huollon ja päivitykset. 

– Toisin kuin standardituotteisiin keskittyneet toimijat, kuuntelemme ja ratkaisemme ongelmia sekä räätälöimme kokonaisuuden käyttöympäristön mukaisesti. Emme jätä asiakkaita ratkomaan ongelmiaan yksin, vaan olemme mukana tukemassa ja kehittämässä toimintaa suunnittelusta ylläpitoon. Onnistumisista kertovat lukuisat asiakastarinat, Kananen mainitsee. 

Menestyksen mittarina välittäminen 

Virtasta lainaten, ”yritys ei ole mitään – ihmiset sen tekevät”. Labkotecilla työurat ovat usein pitkiä, pisimmillään jo yli 40 vuotta, mikä kertoo hyvästä työilmapiiristä ja sitoutumisesta. Vuonna 2002 Labkotec palkittiin vuoden työnantajana. Myös uudet työntekijät ovat ottaneet kulttuurin ja talon tavat nopeasti omikseen. Jatkuva kouluttautuminen ylläpitää osaamista ja säilyttää mielenkiinnon. 

– Ihmiset viihtyvät yrityksessä, jossa heistä välitetään. Välittämisestä riippuu lopulta myös asiakastyytyväisyys. Monet asiakassuhteemme ovatkin jatkuneet vuosikymmeniä. Olen työskennellyt Labkotecilla yli 23 vuotta ja todennut sen, että avulias asenne ja rehellisyys kantavat vaikeinakin aikoina. Kuten sanotaan, minkä taakseen jättää, sen edestään löytää, Kananen toteaa. 

Kestävä tulevaisuus mitataan yhdessä 

60-vuotias Labkotec on paitsi suomaisen IoT-osaamisen edelläkävijä, myös tuulivoimaloiden jääntunnistuksen markkinajohtaja.. Laajan tuotevalikoiman takana ovat tekniseen alaan erikoistunut tuotekehitys ja tuotanto sekä luotettavat ja kansainvälisesti arvostetut valmistajat. Yli puolet tuotannosta menee vientiin. Labkotecin toimipisteet sijaitsevat Pirkkalassa, Vantaalla ja Porissa. Labkotec-konserniin kuuluvat tytäryhtiö Labkotec GmbH Saksassa sekä myyntipiste Tukholmassa. Vuonna 2023 Labkotecin liikevaihto oli noin 11 miljoonaa euroa, ja se työllisti 42 henkilöä.  

Labkotecin tulevaisuuden suuntaa ohjaavat samat arvot, jotka todeksi elämällä se on menestynyt tähänkin saakka.  

– Labkotec on jo 60 vuotta ollut tekemässä sitä, mihin maailmalla aletaan vasta herätä. Tietoisuus ympäristöstä ja sen tilasta on ollut Labkotecin tuotteiden ja toiminnan keskeinen ajuri koko sen olemassaolon ajan. Puhdas vesi ja puhdas energia, ryyditettynä modernilla tietotekniikalla ja datankäsittelyllä ovat asioita, joilla ja joiden vuoksi Labkotec toimii ja vaikuttaa seuraavankin 60 vuoden ajan, Uusinoka päättää.