Vesihuollon reaaliaikainen etävalvonta LoRa-tiedonsiirtolaitteilla
Vesihuolto on yhteiskuntamme kenties kriittisin toiminto, jonka turvaamiseksi ja kehittämiseksi tarvitaan laadukasta mittaustietoa. Maalahden kunnan sähköttömälle jätevesikaivolle asennettu LoRa-tiedonsiirtolaitteisto välittää virtaustiedot tarvitsijoilleen, auttaen niin vuotojen kuin jätevedenpuhdistamolle toimitettavan vesimäärän valvonnassa.
Maalahden Vesi toimittaa talousvettä koko kunnalle sekä vastaa jätevesiverkoston toiminnasta. Alue on muun Pohjanmaan tapaan tulvaherkkää, sillä sen vesistöistä puuttuvat virtaamia tasaavat järvialtaat ja maasto on loivaa.
”Viemärikaivoihin pääsee vettä erityisesti syyssateiden ja kevään sulamisvesien aikaan. Vaikka kunnan viemäriverkosto on saneerattu, seurantaa tarvitaan, sillä vuodoilta ei pystytä koskaan täysin välttymään”, kertoo Maalahden vesilaitoksen johtaja Bo-Ingmar Ahlström.
Labkotec vesihuollon asialla
Valtioneuvoston Vesihuolto 2020-luvulle -julkaisussa mainittuja vesihuollolle merkittäviä uhkia ovat esimerkiksi verkostojen kasvava korjausvelka, resurssien riittävyys sekä sään ääri-ilmiöiden voimistuminen. Laadukas mittaustekniikka auttaa vastaamaan näistä jokaiseen. Labkotec on auttanut varmistamaan suomalaisen vesihuollon häiriötöntä toimintaa sekä suojelemaan vesistöjen puhtautta jo vuosikymmeniä.
LoRaWAN-verkko kattaa koko Suomen ja soveltuu erityisesti etävalvottaville kaivoille. LoRa tarjoaa hyvän kuuluvuuden, matalan energian kulutuksen sekä edullisen tiedonsiirron. LabkoNet-etävalvontapalveluun liitetyillä LoRa-tiedonsiirtolaitteilla voidaan mitata esimerkiksi pohjavesipintoja, vesijohtoverkoston vesimääriä ja virtaamaa, kaivojen vuotovesi- ja ylärajahälytyksiä sekä lämpötilaa ja kosteutta.
Vaivatonta valvontaa
Osa Maalahden kunnan jätevesistä, noin 150 tuhatta kuutiota vuodessa, johdetaan puhdistettavaksi Vaasan Påttin jätevedenpuhdistamolle kunnan rajalla sijaitsevan jätevesikaivon kautta. Puhdistuksesta laskutetaan kulutusta vastaavasti, joten virtausmäärien valvonta on myös taloudellisesti tärkeää. Mittauspiste sijaitsee Maalahden ja Vaasan rajalla sijaitsevassa sähköttömässä jätevesikaivossa. Aiemmin mittarin lukeminen edellytti asentajan käyntiä paikan päällä, eikä kulutustrendien seuranta ollut mahdollista. Tammikuussa 2020 kaivolle asennettiin vesimääräpulsseja mittaava Labkotecin Labcom LoRa-D2 -tiedonsiirtoyksikkö, josta virtauslukemat siirtyvät LabkoNet-etävalvontajärjestelmään.
”Ratkaisu lisää resursseja ja laatua vesihuoltoon. Mittauksia ei enää tarvitse käydä tekemässä syrjäisellä kaivolla, vaan näemme tuntitasoiset lukemat reaaliaikaisesti tai trendeinä tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimelta. Poikkeamat auttavat paljastamaan vuodot kaivossa ja verkostossa sekä seuraamaan erilaisia ilmiöitä, mikä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä. Kaivolla ei myöskään tarvita sähköä, sillä tiedonsiirtoyksikkö toimii useamman vuoden kestävällä patterilla. Laitteisto on toiminut moitteettomasti ja seuranta on helppoa”, Ahlström toteaa.
”Ratkaisu lisää resursseja ja laatua vesihuoltoon. Mittauksia ei enää tarvitse käydä tekemässä syrjäisellä kaivolla, vaan näemme tuntitasoiset lukemat reaaliaikaisesti tai trendeinä tietokoneelta, tabletilta tai älypuhelimelta.”