Tammelassa pellettisiilon pinnankorkeutta valvotaan MicroTrek-vaijeritutkalla
Vapo Pellettilämpö toimittaa puu- ja turvepelleteillä tuotettua energiaa asiakkailleen noin 70 lämpökeskuksestaan kautta maan.
Pellettisiilon pinnanmittaus on haasteellinen tehtävä monestakin syystä. Pelleteillä on taipumus kasaantua siilon laidoille. Ne pölyävät siiloa täytettäessä, joten kaikki mittausmenetelmät eivät sovellu käytettäviksi. Pellettisiilo on myös palovaarallinen kohde, sillä pelletit ovat erittäin kuivia, kosteuspitoisuus on vain noin kahdeksan prosenttia. Lämpötila siilossa on sama kuin ulkolämpötila.
MicroTrekista oli hyviä kokemuksia
Tammelassa pellettisiilon pinnankorkeutta vavotaan MicroTrek-vaijeritutkalla, joka on kiinnitetty siilon sisälle kattoon tehtyyn yhteeseen. Mittalaite on asennettu niin, että sen mittausvaijeri roikkuu puolivälissä pelletin muodostamaa kaltevaa pintaa, jotta kasaantumisesta johtuva mittavirhe olisi mahdollisimman pieni. Tärkein syy sen käyttöönottoon olivat Vapon hyvät kokemukset voimalaitosten hiekkasiilojen pinnanmittauksista samalla menetelmällä.
”LabkoNet on antanut mahdollisuuden etävalvoa lämpökeskuksen prosessiarvoja. Samantyyppisiä kohteita meillä on useita kymmeniä. LabkoNet on käytössä vasta kahdessa, mutta tarve etävalvonnalle olisi niissä kaikissa. Näemme LabkoNetin potentiaalisena vaihtoehtona jatkossa. Sen muuntuminen asiakkaan tarpeisiin ja käytön helppous ovat tärkeitä tekijöitä, varsinkin käyttö nettiselaimella on hyvä. LabkoNet on rakennettu juuri meidän toiveidemme mukaan”, sanoo Moisanen.