Ammattirakentaja 1/2025 – Etävalvonnan mullistava Labcom 442


Labcom 442 tiedonsiirtolaite on kehitetty teollisuuden, kotitalouksien sekä ympäristöhuollon mittausten etävalvontaan.

Kotimainen Labkotec on 60-vuotias yritys, joka tunnetaan erinomaisista innovaatioistaan sekä vahvasta tuotekehityksestään.

Labkotec suunnittelee ja valmistaa ympäristöturvallisuuden varmistavia mittalaitteita ja palveluita. Asiakaskunta koostuu teollisuudesta, yrityksistä, kunnista ja muista julkisen sektorin toimijoista, sekä kiinteistöyhtiöistä ja huoltoliikkeistä.

Kiinteistöissä on käytössä erilaisia internetpohjaisia hälytysjärjestelmiä, joista tieto siirretään käyttäjille. Niiden haasteena on tätä nykyä se, että ne käyttävät 2G-tiedonsiirtoverkkoa.

– 3G-verkot ovat jo historiaa ja 2G-verkot tulevat tiensä päähän lähitulevaisuudessa. Vanhat tiedonsiirtolaitteet on usein suunniteltu myös aikana, jolloin tietoturvaa ja mahdollisiin uhkiin varautumista ei huomioitu yhtä hyvin kuin tänä päivänä. Tietoturva-asiat koskevat myös yksinkertaisia tiedonsiirtomodeemeja, Jukka Korhonen huomauttaa.

Alan viimeisintä teknologiaa edustava Labcom 442 tiedonsiirtolaite on suunniteltu vastaamaan tähän haasteeseen. Se on teollisuuden, kotitalouksien sekä ympäristöhuollon mittausten etävalvontaan kehitetty laite, jonka tyypillisiä sovelluskohteita ovat säiliöiden pinnanmittaukset, pumppaamoiden pinnansäätö ja valvonta, pohja- ja pintavesimittaukset sekä kiinteistövalvonta.

– Uusi tuote käyttää 4G-tiedonsiirtoa, joka huomioi tämän päivän tietoturvavaatimukset ja nykyisen toimintaympäristömme asettamat haasteet. Laite hoitaa mittaukset ja hälytykset lähettäen ne edelleen LabkoNet-palvelimelle, josta ne siirtyvät edelleen asianosaisille, hän valottaa.

Lisäturvallisuutta etävalvontapalvelulla

Mittaus- ja hälytystiedot on mahdollista saada myös suoraan tekstiviestinä käyttäjän matkapuhelimeen. Lisäksi ne voidaan haluttaessa siirtää myös LabkoNetin pilvipalveluun, joka hoitaa näin etävalvonnan ja toimittaa hälytyksen käyttäjälle vikaantumisen sattuessa. Siten laite päästään korjaamaan mahdollisimman pian.

– Valvonnalla on iso merkitys toimilaitteen vikaantuessa. Tiedonsiirto pitää hoitua asianomaiselle saumattomasti ja luotettavasti, jotta vältytään kohteesta riippuen ehkä massiivisiltakin vahingoilta, Korhonen huomauttaa.

Laitteita on mahdollista hallita myös keskitetysti. Toisinaan toimijalla on useita valvottavia kohteita. Tällöin järjestelmä tuo selvää säästöä, kun kaikkea toimintaa voidaan valvoa yhdestä pisteestä. Samalla tiedonsiirto käyttäjälle ja edelleen muihin rajapintoihin helpottuu.

Käyttöönotto on tilaajalle vaivatonta. Mikäli laite kytketään LabkoNet-pilvipalveuun, käyttäjä saa sen valmiiksi ohjelmoituna. Tällöin jäljelle jää vain laitteen fyysinen asennus. Jos käyttäjä taas haluaa ohjelmoida haluamansa asetukset itse, laite tulee tehdasasetuksilla.

Suomalaisyritys on kasvanut vuosikymmenten varrella kansainväliseksi toimijaksi, johon luottavat niin teollisuus kuin julkinen sektori. Vahva ja jatkuva tuotekehitys takaa tuotteiden vastuullisuuden ja turvallisuuden. Yritys asentaa ja huoltaa toimittamansa laitteet ja hoitaa järjestelmiensä ylläpidot.

Labcom 442 on kehitetty ja valmistettu kotimaassa ja se on avainlipputuote.

– Lanseerasimme jo vuonna 2000 kehittämämme internetpohjaisen etävalvontapalvelun, jolle on karttunut iso käyttäjäkunta. Kiitos tämän, olemme pystyneet investoimaan palvelun jatkuvaan kehittämiseen, minkä ansiosta palvelu on käyttäjälle turvallinen, Jukka Korhonen kiteyttää.

LabkoNet-tuotepäällikkö Jukka Korhonen.