Vaativaa virtausmittausta Pasilan Ratahallintokeskuksessa
Hulevesien laatu aiheutti vuosikymmenien aikana jatkuvia ongelmia ja Kumpulan purossa havaittiin myös öljyjäämiä, joiden arveltiin olevan peräisin VR:n varikolta. Jätevesimaksuja varten tarvittiin arvio sade- ja hulevesien virtausmäärästä. Vuoden 2006 keväällä vanhan kaatopaikan ympäristövaikutuksia ryhdyttiin selvittämään Ilmalan ratapihan osalta seurantaprojektilla.
”Sadevesiviemärissä virtaavan veden määrän arvioinnissa käytettiin perusteina alueen pinta-alan lisäksi keskimääräisiä vuosittaisia sadantatietoja sekä arvioituja haihtumis- tai imeytymismääriä”, hän kertoo.
Näin 60 hehtaarin laajuisen varikkoalueen sade- ja hulevesimääräksi arvioitiin keskimäärin 665 kuutiometriä päivässä. Myöhemmin havaittiin, että ratapihalle valuu vesiä myös viereiseltä Pasilan postikeskuksen alueelta.
”Arvioitu vuorokausivirtaama on kohtuullisen suuri ja veden puhdistuskustannukset sen mukaiset. Arvioperusteinen laskutus ei ole reilun pelin mukaista kummallekaan osapuolelle. Haluamme tietää tarkan kokonaismäärän. Lisäksi tarvitsemme varman tiedon siitä, minkälaisia epäpuhtauksia huleveden mukana kulkeutuu, koska vanhoilta kaatopaikoilta tulevat suotovedet tuovat usein ongelmia jätevedenpuhdistamoille”, selvittää ympäristöpäällikkö Yrjö Lundström Helsingin Veden ympäristöpalvelutyksiköstä.
Mittaustiedot ovat LabkoNetin kautta välittömästi kaikkien osapuolten käytettävissä.
Virtausmittaus ja veden laatuanalyysi
Loppuvuodesta 2007 aloitetulla seurannalla selvitetään ratapihan sade- ja hulevesien kokonaismäärä sekä veden laatu. Ratapihan sadevesiviemäriin asennettiin Nivus OCM Pro -virtausmittausjärjestelmä, jossa on myös näytteenottolaitteet. Virtausmittaus on jatkuva, mutta veden laatua tutkitaan neljä kertaa vuodessa otettavien vesinäytteiden avulla. Vesinäytteitä otetaan lisäksi ratapihalla olevista pohja- ja orsiveden havaintoputkista sekä ympäristön avo-ojista. Virtaamatietojen ja laatuanalyysitulosten perusteella voidaan laskea huleveden aiheuttama kuormitus. Jos veden laatu saataisiin sellaiseksi, että sen voisi johtaa takaisin Kumpulan puroon, olisi Helsingin Vesi Lundströmin mielestä pelkästään tyytyväinen.
Tietoja monelle eri taholle
Mittaustiedot ovat LabkoNetin kautta välittömästi kaikkien osapuolten käytettävissä. Niitä voidaan hyödyntää sellaisenaan. Kaukovalvontajärjestelmän monipuolisten liitäntöjen ansiosta kohde voitiin suoraan lisätä Helsingin Veden LabkoNet-sivustoon, jonka kautta on jo seurattu jäteveden hiili- ja rikkivetypitoisuuksia mm. satamien pumppaamoissa.
”Tarvitsemme varman tiedon siitä, minkälaisia epäpuhtauksia huleveden mukana kulkeutuu.”